Massage voor kankerpatiënten

Massage kan alle kankerpatiënten helpen. Na de diagnose  volgt meestal een spannende en emotionele periode met vaak vervelende behandelingen in het ziekenhuis. Een zachte, op de patiënt gerichte aanraking en massage kan  geruststellend werken. Mogelijke positieve gevolgen van massage zijn: het loslaten van spierspanning, dat leidt tot ontspanning; vermindering van stress, vermindering van pijn, een betere spijsvertering en beter slapen.

Ziek zijn kan heel eenzaam voelen. Aanraking kan dan zorgen voor een gevoel van begeleiding. Zonder erom te hoeven vragen, kan de patiënt uit de massage halen waar hij/zij op dat moment het meest behoefte aan heeft (vaak weet de patiënt dat overigens zelf niet). Het kan hoop zijn, menselijk contact, een gevoel van bevestiging,  verlichting van pijn, ontspanning, acceptatie van de veranderingen in je lichaam door medicijnen of door operaties; ontlading van woede of frustratie.

Massage bij mensen met kanker is anders dan een rebalancing sessie. Meestal is er geen diepe massage; de aanraking is licht en afgestemd op de behoeften van de patiënt. Daarbij wordt er uiteraard rekening gehouden met operaties, bestraalde gebieden en mogelijke uitzaaiingen. Vóór de massage wordt altijd een anamnese afgenomen.